Waloryzacja składek i świadczeń z zabezpieczenia społecznego - Kołosowska, Bożena; Krupa, Dorota; Walczak, Damian (The indexation mechanism of pension benefits, 2011)
Artykuł pokazuje, jak zmieniał się system waloryzacji składek i wybranych świadczeń wypłacanych z systemu zabezpieczenia społecznego. Waloryzacja składek emerytalnych dotyczy kwot gromadzonych w Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w części systemu o charakterze obowiązkowym, publicznym, repartycyjnym. Indeksację zaś dotyczącą świadczeń można traktować jako narzędzie mające na celu ochronę poziomu życia osób najsłabszych przed skutkami inflacji, pozwalające uczestniczyć także w korzyściach wynikających z rozwoju gospodarczego kraju. Przegląd stosowanych rozwiązań pozwala także ocenić, jakie środki finansowe przeznaczane są na wypłaty z tego tytułu, jakich ewentualnie oszczędności mogą dokonywać rządzący, szukając sposobów na obniżenie deficytu w finansach publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 74-84
Keywords: składki emerytalne; świadczenia; waloryzacja