Rola funduszy inwestycyjnych w rozwoju rynku kwalifikowanych programów emerytalnych w Polsce - Kania, Piotr (The role of investment fund development of eligible pension plans in Poland, 2011)
Fundusze inwestycyjne mogą być wykorzystywane w Polsce w procesie akumulacji kapitału emerytalnego w ramach pracowniczych i indywidualnych programów emerytalnych. Celem artykułu jest wykazanie znaczenia, jakie ma ta forma kwalifikowanych programów emerytalnych w rozwoju tej części systemu emerytalnego. Badania empiryczne zostały przeprowadzone na podstawie danych statystycznych dotyczących kwalifikowanych programów emerytalnych w Polsce za lata 2004-2009
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 63-73
Keywords: fundusze inwestycyjne; kwalifikowane programy emerytalne; system emerytalny