Sytuacja ubezpieczeń wzajemnych na światowym rynku ubezpieczeniowym - Janowicz-Lomott, Marietta (The situation of mutual insurance sector in world insurance market, 2011)
W artykule zaprezentowano sytuację ubezpieczeń wzajemnych na świecie w ostatnich latach. Zaprezentowana analiza pozwala na stwierdzenie, że pozycja ubezpieczycieli wzajemnych na rynku jest znacząca i wydaje się stabilna. Nieco większą rolę odgrywają one w ubezpieczeniach non-life. Rynek charakteryzuje duże zróżnicowanie regionalne (zarówno pomiędzy kontynentami, jak i pomiędzy krajami). Istotna jest również obecność ubezpieczycieli wzajemnych wśród największych zakładów ubezpieczeń
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 40-51
Keywords: zasada wzajemności; towarzystwo ubezpieczeń wzajemnych; ubezpieczenia wzajemne