Rola ubezpieczycieli kredytu w zarządzaniu ryzykiem należności w małych przedsiębiorstwach rodzinnych - Bera, Anna (The insurance sector and financial system’s development, 2011)
W opracowaniu podjęto próbę przedstawienia roli ubezpieczycieli kredytu w zarządzaniu ryzykiem należności w małych przedsiębiorstwach rodzinnych. Specyfika działalności małych firm rodzinnych, a także zakres ryzyka należności powinien znaleźć swoje uzasadnienie w budowanych relacjach między ubezpieczycielami kredytu a sektorem małych przedsiębiorstw rodzinnych. W artykule wskazano również na znaczenie ochrony ubezpieczeniowej w małych firmach rodzinnych przez pryzmat korzyści płynących ze współpracy z ubezpieczycielami kredytu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 30-39
Keywords: małe przedsiębiorstwa; przedsiębiorstwa rodzinne; ryzyko należności; ubezpieczyciele kredytu; ochrona ubezpieczeniowa