Sektor ubezpieczeń a rozwój systemu finansowego - Bednarczyk, Teresa H. (The insurance sector and financial system’s development, 2011)
Celem rozwoju systemu finansowego jest poprawa jego efektywności, która przyczynia się do zwiększania efektywność całej gospodarki. Artykuł prezentuje makroekonomiczne funkcje systemu finansowego. Na tym tle nakreślono rolę, jaką odgrywa sektor ubezpieczeń w podnoszeniu jakości funkcji systemu finansowego, a zwłaszcza funkcji gromadzenia oszczędności, alokacji zasobów oraz dywersyfikacji ryzyka. W opracowaniu zwrócono uwagę na specyfikę sektora ubezpieczeń jako instytucji finansowej oraz na te właściwości sektora ubezpieczeń, które odróżniają go od sektora bankowego. Odmienne modele biznesowe, odmienne profile ryzyka, kluczowe różnice na płaszczyźnie finansowania sprawiają, że działalność instytucji ubezpieczeniowych coraz częściej uważana jest za element wspierający stabilizację rynków finansowych i gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 19-29
Keywords: sektor ubezpieczeniowy; system finansowy; inwestorzy instytucjonalni