Fundusze emerytalne a wzrost gospodarczy - Banasik, Tomasz (Pension funds and economic growth, 2011)
Efekty reformy systemu emerytalnego można rozpatrywać w dwóch aspektach: społecznym i makroekonomicznym. W niniejszym artykule skupiono się na drugim z wymienionych. Omówiono teoretyczne aspekty oddziaływania funduszy emerytalnych na wzrost gospodarczy, dokonano krótkiego przeglądu wyników badań empirycznych prowadzonych w tym zakresie. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy Otwarte Fundusze Emerytalne mogą wywierać pozytywny wpływ na procesy rozwoju polskiej gospodarki?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 9-18
Keywords: rynek kapitałowy; oszczędności; wzrost gospodarczy