Zatrudnienie osób niepełnosprawnych a sytuacja finansowa Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych - Koza, Andrzej (Employment of persons with disabilities vs. financial situation of the State Fund for Rehabilitation, 2011)
Osoby niepełnosprawne powszechnie zaliczane są do grupy społecznej podatnej na wykluczenie społeczne. Cechują się niską aktywnością ekonomiczną, zdecydowanie rzadziej pracują i częściej są bezrobotne niż osoby pełnosprawne. Stąd wymagają stosowania szczególnych działań wspierających je w aktywizacji na rynku pracy. W latach 2007–2010 systematycznie rosło zatrudnienie osób niepełnosprawnych. Było to m.in. wynikiem wprowadzonych dopłat do zatrudnienia osób niepełnosprawnych dla pracodawców na otwartym rynku pracy. Wzrost wydatków na dofinansowanie zatrudnienia oraz zmniejszenie wpłat pracodawców na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych stały się przyczyną problemów finansowych, z którymi Fundusz zaczął się borykać od 2009 roku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 190-202
Keywords: osoby niepełnosprawne; aktywność ekonomiczna; pomoc finansowa dla pracodawców; Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych