System nadzoru publicznego w Polsce – pierwsze doświadczenia z działalności Komisji Nadzoru Audytowego - Kogut, Joanna (The system of public supervision in Poland – first experiences of Audit Commission activities, 2011)
Celem artykułu jest zaprezentowanie zmian prawnych i organizacyjnych wprowadzonych w Polsce na podstawie Dyrektywy 2006/43/WE, dotyczących systemu nadzoru publicznego nad działalnością biegłych rewidentów, firm audytorskich i samorządu zawodowego biegłych rewidentów, mających na celu zapewnienie wysokiej jakości usług świadczonych przez biegłych rewidentów oraz rzetelność i wiarygodność sprawozdań finansowych. Osiągnięcie tego celu powinno ułatwić ustanowienie niezależnego organu nadzoru publicznego – Komisji Nadzoru Audytowego, której działalność została przedstawiona na podstawie pierwszego sprawozdania z jej działalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 135-146
Keywords: biegły rewident; firma audytorska; Komisja Nadzoru Audytowego; nadzór publiczny; samorząd zawodowy biegłych rewidentów