Kultura a rachunkowość - Adamek, Jacek (Culture vs. accounting, 2011)
Celem artykułu jest próba prezentacji różnorakich relacji zachodzących między rachunkowością a kulturą, pozostających w zgodzie z koncepcją determinizmu i relatywizmu kulturowego rachunkowości. Realizacja tego zadania oparta jest na prezentacji zagadnień dotyczących: istoty kultury i jej wymiarów, charakterystyki wartości kulturowych rachunkowości, a także kulturowego modelu rachunkowości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 122-134
Keywords: rachunkowość; kultura; relacje