Polityka rachunkowości jednostki oraz ujęcie jej zmian w sprawozdaniu finansowym w regulacjach polskich i międzynarodowych - Zuchewicz, Joanna (Invisible property of an enterprise in the light of accounting and behavioural problems, 2011)
W artykule stawia się tezę, że możliwość zmian polityki rachunkowości jednostki zależy od zakresu prawa swobodnego wyboru przy jej kreowaniu. Celem opracowania jest prezentacja obszarów występowania prawa wyboru przy opracowywaniu polityki rachunkowości jednostki w regulacjach polskich oraz międzynarodowych, w ramach których podmiot może dokonywać późniejszych zmian, a także wskazanie ujęcia tych zmian w sprawo-zdaniu finansowym. Efektem przeprowadzonych rozważań jest propozycja dwóch kierunków zmian polskiego prawa bilansowego: pierwszy – przyjęcie rozwiązań zawartych w MSR 8 czy też w standardach amerykańskich, dotyczących ujęcia zmian polityki rachunkowości w sprawozdaniach finansowych, drugi – zmniejszenie zakresu prawa swobodnego wyboru przy kreowaniu polityki rachunkowości jednostki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 108-121
Keywords: polityka rachunkowości; zmiana polityki rachunkowości; prawo bilansowe; MSR/MSSF; US GAAP