Majątek niewidzialny przedsiębiorstwa w świetle problemów rachunkowych i behawioralnych - Bąk, Melania (Invisible property of an enterprise in the light of accounting and behavioural problems, 2011)
Majątek niewidzialny (aktywa i kapitał niewidzialny) stanowi istotną część majątku przedsiębiorstwa, chociaż nie jest on ujawniany przez system rachunkowości. Jego znaczenie wzrosło istotnie w drugiej połowie XX wieku. Składniki majątku niewidzialnego w zasadniczy sposób wpływają na wielkości finansowe i pozycję rynkową przedsiębiorstwa. Problemy rachunkowe dotyczące majątku niewidzialnego związane są z jego pojęciem, klasyfikacją, wyceną i prezentacją. Ponadto na składniki majątku niewidzialnego mają wpływ zachowania człowieka, które cechuje ograniczona racjonalność w podejmowaniu decyzji (aspekty behawioralne). Brak dostępu do pełnej i wartościowej informacji o majątku niewidzialnym może wpływać na podejmowanie decyzji zadowalających, które nie zawsze są optymalne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 91-107
Keywords: majątek niewidzialny; rachunkowość; aspekty behawioralne