Kosztowe formuły ustalania cen transferowych w świetle teorii i praktyki ich wykorzystania - Menet, Grzegorz (Cost based transfer price formulas in the light of theory and practice of their implementation, 2011)
Zastosowanie cen transferowych wiąże się z powstaniem wskutek decentralizacji przedsiębiorstw wyodrębnionych rachunkowo ośrodków odpowiedzialności, dla których ceny transferowe pełnią funkcję systemu rozliczeń wzajemnych z tytułu wymiany półproduktów, wyrobów i usług, udzielania pożyczek oraz świadczenia usług niematerialnych. Ceny transferowe mogą być kształtowane na podstawie cen rynkowych, kosztów lub zostać wynegocjowane. Na podstawie przytoczonych wyników badań nad wykorzystaniem w praktyce metod kształtowania cen transferowych można zaobserwować, że najczęściej spotykaną formułą ich ustalania są koszty całkowite, niekiedy koszty całkowite powiększone o narzut zysku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 78-90
Keywords: cena transferowa; ośrodki odpowiedzialności