Wybrane aspekty zarządzania finansami gospodarstwa domowego - Kubiak, Damian (Chosen aspects of personal finance management, 2011)
Autor przedstawia przebieg procesu zarządzania finansami w gospodarstwie domowym, opisując funkcje zarządzania oraz elementy tego procesu. Zwrócono uwagę na najważniejsze aspekty zarządzania majątkiem, planowania, zarządzania inwestycjami i zarządzania długiem. Wskazano na potrzeby usprawnienia procesu podejmowania decyzji przez wykorzystanie aplikacji komputerowych. Autor zaprezentował 2 sposoby dystrybucji takich narzędzi oraz zaprezentował ich wady i zalety. Wyróżniono ponadto 3 typy aplikacji służących do zarządzania finansami w gospodarstwie domowym oraz zaprezentowano cechy 5 najpopularniejszych w Polsce aplikacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 65-77
Keywords: zarządzanie finansami; gospodarstwa domowe; narzędzia