Samowykluczenie bankowe w aspekcie finansów behawioralnych - Solarz, Małgorzata; Swacha-Lech, Magdalena (Bank self-exclusion in the aspect of behavioural finance, 2011)
Zakres wykluczenia bankowego determinowany jest czynnikami wpływającymi na to, że niektóre osoby fizyczne dobrowolnie, inne z własnej winy, a jeszcze inne wbrew własnej woli nie korzystają z produktów i usług bankowych. Członkowie dwóch pierwszych grup poddają się samowykluczeniu bankowemu. Próba zidentyfikowania przyczyn takiego ich postępowania w aspekcie finansów behawioralnych stała się celem niniejszego artykułu. W świetle przeprowadzonych analiz jako główne czynniki o podłożu psychologicznym wyłaniają się: stosowanie uproszczonych schematów myślowych, subiektywne odczucie lęku przed korzystaniem z danego produktu bankowego, wynikające najczęściej z niewiedzy, a także posiadane nawyki oraz bezkrytyczne powielanie zachowań innych jednostek
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 32-48
Keywords: wykluczenie finansowe; finanse behawioralne; bankowość