Zasady funkcjonowania rezerw na ryzyko kraju na przykładzie hiszpańskiego modelu bankowych rezerw na straty kredytowe - Orzeszko, Teresa (The rules for country risk reserves functioning based on the example of Spanish model for bank loan loss reserves, 2011)
Zasady funkcjonowania bankowych rezerw na straty kredytowe są na świecie zróżnicowane. Jedną z przyczyn istniejących odmienności jest różne traktowanie przez instytucje bankowe ryzyka kraju. W niektórych systemach bankowych wspomniane ryzyko jest zabezpieczane rezerwami na straty kredytowe, które funkcjonują na ogólnych zasadach, a w innych krajach, np. w Hiszpanii – specjalnymi rezerwami, stanowiącymi szczególną odmianę rezerw na straty kredytowe. Celem artykułu jest prezentacja, analiza i ogólna ocena zasad funkcjonowania bankowych rezerw na ryzyko kraju w Hiszpanii. Aby cel osiągnąć, w artykule przedstawiono strukturę hiszpańskiego modelu bankowych rezerw na straty kredytowe oraz omówiono pojęcie ryzyka kraju, które determinuje potrzebę tworzenia rezerw na jego pokrycie, a także najważniejsze atrybuty tych rezerw i zasady ich funkcjonowania, w tym zwłaszcza wyceny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 193, s. 9-19
Keywords: rezerwy w bankach; bankowe rezerwy na straty kredytowe; rezerwy na ryzyko kraju