Identyfikacja korzyści z funkcjonowania organizacji w warunkach turkusowego modelu zarządzania - Akberdiyeva, Akerke (Identification of benefits of organizations functioning in the conditions of turquoise management model, 2018)
Trend związany z zastosowaniem w praktyce wartości korporacyjnej pojawił się we wczesnych latach 80., kiedy to powstał nowy model zarządzania organizacją. W tym ujęciu wartość korporacyjna dotyczy pracowników, a nie tylko innowacyjnego sprzętu i technologii, ponieważ ten model opiera się głównie na wydajności pracowników, którzy z kolei mają wpływ na rozwój firmy. Wcześniej model organizacyjny koncentrował się w większym stopniu na zyskach, a dopiero po latach 50. zaczął się skupiać na innowacjach, z uwzględnieniem czynnika ludzkiego, czyli kluczowych pracowników. Niemniej jednak model ten nie mógł ustanowić w organizacji ładu w zakresie obowiązków, wynagrodzeń, a w związku z tym zysków i rozwoju firmy. Celem artykułu była identyfikacja korzyści turkusowego modelu zarządzania oraz istotność pracowników w organizacji i ich potencjał pobudzony przez turkusowy model zarządzania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 543, s. 9-23
Keywords: turkusowa organizacja; koncepcja wartości turkusowej organizacji; turquoise organization; concept of the value of the turquoise organization