Cła w wymianie handlowej między UE i USA - Rymarczyk, Jerzy (Customs duties in trade between the EU and the US, 2019)
W artykule porównano taryfy celne stosowane w wymianie handlowej między UE i USA. Porównaniem objęto częstotliwość stosowania poszczególnych stawek celnych na importowane produkty, średnie stawki na szerokie kategorie towarów oraz produkty obciążone najwyższymi cłami u obu partnerów. Analiza wykazała, że poziom protekcjonizmu celnego UE jest istotnie wyższy w porównaniu z USA. Ze względu na większe rozmiary eksportu UE do USA opłaty celne importerów amerykańskich są jednak wyższe niż importerów unijnych. Również w imporcie do USA wiele grup towarowych i poszczególnych produktów jest obciążone wysokimi cłami. Wniosek końcowy wskazuje na konieczność powszechnej redukcji ceł na świecie w ramach WTO, gdyż ostatnia istotna redukcja odbyła się ćwierć wieku temu w wyniku negocjacji prowadzonych w trakcie Rundy Urugwajskiej GATT
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 3, s. 81-90
Keywords: Unia Europejska; USA; polityka handlowa; protekcjonizm; cło importowe; stawka celna; European Union; trade policy; protectionism; import duty; customs duty