Globalne trendy w raportowaniu niefinansowym – opcje standaryzacji - Krawczyk, Patrycja (Global trends in non-financial reporting − standardization options, 2019)
Bycie podmiotem społecznie odpowiedzialnym jest oznaką prestiżu. Przedsiębiorstwa, dla których wartości CSR mają znaczenie, szybko zauważyły, iż korzystne jest bycie w gronie społecznie odpowiedzialnych. Istotnym narzędziem stały się raporty niefinansowe. Był czas, kiedy informacje dotyczące odpowiedzialności korporacyjnej uważano za nieistotne dla uwzględnienia w rocznych sprawozdaniach finansowych, jednak w ostatnim czasie nabrały one dużego znaczenia. Opracowanie ma na celu analizę standaryzacji raportowania niefinansowego. Wykorzystane zostaną dane zgromadzone przez GRI Database oraz Fundację Standardów Raportowania (FSR). Interpretacja na podstawie dostępnej literatury przedmiotu oraz wymienionych baz pozwoli nakreślić obraz raportowania niefinansowego. Wskazane zostaną najważniejsze dla praktyki standardy na poziomie międzynarodowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 3, s. 40-49
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu; raport niefinansowy; standaryzacja; corporate social responsibility; CSR; non-financial reporting; standardization