Stosunki polityczno-ekonomiczne Rosji z Ukrainą po 1991 roku - Izbiańska, Aleksandra (Political and economic relations between Russia and Ukraine after 1991, 2019)
Na początku lat 90. XX wieku Ukraina zmagała się z wieloma problemami polityczno-ekonomicznymi związanymi z odzyskaniem niepodległości, demokratyzacją życia publicznego oraz przejściem do gospodarki wolnorynkowej. Odradzające się państwo musiało także ukształtować swoją politykę zagraniczną. Po 1991 roku Federacja Rosyjska nie zrezygnowała z prowadzenia polityki mocarstwowej, w związku z czym chciała zachować swoje wpływy na Ukrainie. Proeuropejskie aspiracje państwa ukraińskiego spotkały się z dużym niezadowoleniem strony rosyjskiej i wpłynęły na pogorszenie stosunków politycznych pomiędzy tymi państwami. Punktem przełomowym we wzajemnych relacjach była pomarańczowa rewolucja na Ukrainie, która pokazała światu, że to państwo chce przyjąć kurs proeuropejski. Celem artykułu jest pokazanie stosunków polityczno-ekonomicznych Rosji z Ukrainą po 1991 roku. Zagadnienie to zostało omówione z wykorzystaniem krytycznej analizy literatury
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 3, s. 29-39
Keywords: stosunki polityczno-ekonomiczne; Rosja; Ukraina; pomarańczowa rewolucja; Majdan; political and economic relations; Russia; Ukraine; orange revolution