Megaregionalizm transpacyficzny w handlu w dobie Trumpa. Absens carens? - Bobowski, Sebastian (Trans-Pacific mega-regionalism in trade in the era of Trump. Absens carens?, 2019)
Kompleksowe Progresywne Porozumienie ws. Partnerstwa Transpacyficznego (CPTPP) to megaregionalne porozumienie handlowe podpisane przez jedenaście państw regionu Azji i Pacyfiku 8 marca 2018 roku w Santiago (Chile). Powstanie CPTPP było bezpośrednią konsekwencją decyzji prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa o wystąpieniu z Porozumienia Transpacyficznego (TPP). Celem artykułu jest scharakteryzowanie nowo powstałego megaregionalnego porozumienia handlowego CPTPP, wskazanie na okoliczności jego powstania, treść dokonanych w nim rewizji w stosunku do pierwotnego formatu TPP, jak również nakreślenie perspektyw dalszego rozszerzenia omawianej struktury handlowej. W opracowaniu posłużono się metodami analizy statystycznej, opisowej oraz porównawczej. Przeprowadzona analiza dowiodła ograniczonej skali zmian w pierwotnym porozumieniu, tj. TPP, sprowadzających się w dużej mierze do zawieszenia kontrowersyjnych zapisów i koncesji dla strony amerykańskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; vol. 63, nr 3, s. 5-18
Keywords: megaregionalizm transpacyficzny; handel; CPTPP; Trans-Pacific mega-regionalism; trade