Uwarunkowania wykorzystania handlu zagranicznego do dynamizacji rozwoju gospodarki Demokratycznej Republiki Konga - Ambukita, Eric (Conditions for the use of foreign trade for development dynamization of the economy Democratic Republic of Congo, 2019)
Celem niniejszego opracowania jest zbadanie głównych uwarunkowań wykorzystania handlu zagranicznego i polityki gospodarczej oraz kierunków jej zmian do rozwoju gospodarki Demokratycznej Republiki Konga. Wymiana handlowa stanowi jedną z kluczowych form współpracy różnych państw, a handel zagraniczny może mieć różny wpływ na rozwój gospodarczy kraju w zależności od tego, czy jest to kraj rozwinięty, czy zacofany. Wpływ handlu zagranicznego Demokratycznej Republiki Konga na rozwój gospodarczy tego kraju jest ogólnie negatywny, a jest tak dlatego, że handel ten przeżywa kryzys, którego cechą charakterystyczną jest ujemny wskaźnik rozwoju. W artykule przedstawione będą polityka handlu zagranicznego, polityka restrukturyzacji gospodarki oraz polityka w zakresie pozyskiwania i wykorzystywania zagranicznych źródeł kapitału. Polityka gospodarcza tego kraju jest niewłaściwa, ponieważ preferuje tradycyjną strukturę eksportu i importu, polegającą na eksporcie surowców naturalnych i importu produktów żywnościowych oraz innych, mniej pokrywających się z rozwojowymi potrzebami kraju
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2019, Nr 1 (21), s. 36-46
Keywords: handel zagraniczny; polityka handlowa; polityka strukturalna; pomoc zagraniczna; foreign trade; trade policy; structural policy; foreign aid