Wpływ brexitu na gospodarkę Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii - Sporek, Tadeusz (Brexit’s influence on the economy of the European Union and the United Kingdom, 2019)
Brexit jest precedensem w historii UE, niewątpliwie otwierającym nowy rozdział w historii Europy i jej zjednoczenia. Do tej pory UE przyjmowała tylko kolejnych nowych członków, natomiast obecnie jej struktury się zmniejszają, i to o jeden z najważniejszych krajów członkowskich. Brexit wpłynie oczywiście na kształt nie tylko integracji europejskiej, ale także całej światowej gospodarki, ponieważ wpisuje się w widoczną aktualnie tendencję do protekcjonizmu, większej kontroli międzynarodowej i stawiania nowych barier. Decyzja brytyjskiego społeczeństwa o wystąpieniu ze struktur UE, podjęta w referendum w czerwcu 2016 r., skłania do przeprowadzenia badań nad powiązaniami gospodarczymi między UE i Wielką Brytanią − stanem obecnym oraz zagrożeniami dla dalszego rozwoju w kontekście brexitu. W artykule omówiono możliwe scenariusze wyjścia Wielkiej Brytanii z UE i ich implikacje
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2019, Nr 1 (21), s. 7-35
Keywords: Brexit; Wielka Brytania; Unia Europejska; Great Britain; European Union