Technologia blockchain jako rewolucja w transakcjach cyfrowych. Aspekty technologiczne i potencjalne zastosowania - Rot, Artur; Zygała, Ryszard (Blockchain technology as a revolution in digital transactions. Technological aspects and potential applications, 2018)
Technologia blockchain określana jest często jako system, którego nie można złamać. Postrzegana jest jako rozwiązanie mogące zmienić oblicze wielu branż. Przechowuje ona dane w wielu lokalizacjach zamiast w jednym centralnym repozytorium, dzięki czemu są one bezpieczniejsze. Dzięki swoim właściwościom blockchain rewolucjonizuje sposób zawierania, rozliczania i zapisywania transakcji elektronicznych przy jednoczesnym obniżeniu ryzyka ataków przez zmniejszenie liczby potencjalnych miejsc włamań. Obecnie łańcuch bloków może być wykorzystywany w różnych transakcjach cyfrowych dotyczących m.in. rynku energii elektrycznej, handlu, kryptowalut, sprzedaży i kupna akcji. Jednocześnie trwają prace nad szerszym jego wykorzystaniem w bankowości, ubezpieczeniach, administracji publicznej (podpis elektroniczny) i przy uwierzytelnianiu dokumentów. Celem artykułu jest wskazanie na potencjał i przykłady zastosowania technologii blockchain w różnych obszarach. Wykorzystane metody badań to przegląd aktualnej literatury przedmiotu, analiza wybranych przypadków praktycznych i analiza przydatności zastosowania omawianej technologii, którą przeprowadzono pod kątem możliwości wdrożenia technologii łańcucha bloków w różnych dziedzinach życia i techniki
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 4 (50), s. 122-134
Keywords: blockchain; bitcoin; kryptografia; rozproszone przetwarzanie danych; zastosowania łańcucha bloków; cryptography; distributed data processing; blockchain applications