System do zarządzania dokumentacją patentową w Wyszehradzkim Instytucie Patentowym - Kwapisz, Arkadiusz (System for managing patent documentation in Visegrad Patent Institute, 2018)
W artykule przedstawiono system do zarządzania dokumentacją patentową w Wyszehradzkim Instytucie Patentowym (VPI) pełniącym funkcję Międzynarodowego Organu Poszukiwań (ISA) i Międzynarodowego Organu Badań Wstępnych (IPEA). Zadaniem systemu jest obliczanie terminów na sporządzenie międzynarodowego raportu i opinii wstępnej oraz przydzielenie zespołu ekspertów do sprawy. Każdy z ekspertów wyznaczony w danej sprawie otrzymuje informacje o przydzielonej sprawie, w szczególności o terminach, w których powinien wykonać raport międzynarodowy i opinię wstępną. Dane prezentowane są na zmodyfikowanym wykresie Gantta. Jeśli termin się zbliża, wyznaczeni eksperci otrzymują odpowiednie powiadomienia wysyłane e-mailem. Dotychczasowy system nie miał takiej funkcjonalności. Omawiany system stanowi jedynie archiwum przechowujące zbiory plików
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 4 (50), s. 66-82
Keywords: wykres Gantta; zarządzanie dokumentacją; patent; Wyszehradzki Instytut Patentowy; Gantt chart; document management; Visegrad Patent Institute; e-mail notification