Modele decyzyjne w systemach informatycznych wsparcia logistyki dla transportu kolejowego - Dziaduch, Izabela; Hanczar, Paweł (Decision models in IT systems supporting logistics rail transport, 2018)
W artykule dokonano przeglądu modeli decyzyjnych pod kątem możliwości zastosowania ich w modułach systemów informatycznych wspomagających podejmowanie decyzji w zakresie planowania przewozów w transporcie kolejowym. Zidentyfikowano główne elementy procesu planowania w przedsiębiorstwach transportu kolejowego oraz dokonano syntetycznego przeglądu modułów w informatycznych narzędziach wspomagania działalności kolejowej. Ze względu na obszerność tematyki skoncentrowano się na prezentacji modeli decyzyjnych stosowanych w ramach procesu tworzenia planów, które mogą być zaimplementowane w formie modułów w systemach informatycznych. Scharakteryzowano modele decyzyjne wykorzystywane do rozwiązania trzech problemów: planowania przepływu wagonów, planowania cyrkulacji lokomotyw i planowania służb
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 4 (50), s. 32-46
Keywords: systemy informatyczne; modele decyzyjne; planowanie przewozów; transport kolejowy; IT systems; decision model; transport planning; rail transport