Grafenowe przetworniki nanoelektromechaniczne - Gajewski, Krzysztof Radosław (Graphene nanoelectromechanical systems, 2019)
W poniższej pracy opracowano metodykę charakteryzacji grafenowych urządzeń nano-elektro-mechanicznych z wykorzystaniem technik mikroskopowych i technik spektroskopowych. Szczególny nacisk położono na szeroko pojętą mikroskopię bliskich oddziaływań - mikroskopię sił atomowych i skaningową mikroskopię tunelową, oraz spektroskopię Ramana. W tym celu zaprojektowano i wykonano struktury grafenowe, spośród których wyróżnić można membrany grafenowe (grafen zawieszony nad mikrownęką), oraz grafen osadzony na podłożach elastycznych (polietylen niskiej gęstości, LDPE). Ponadto skonstruowano skaningowy mikroskop tunelowy z wbudowanym trybem skaningowej potencjonometrii tunelowej zdolny do badania takich struktur, a do charakteryzacji powierzchni stosowano również mikroskopię optyczną, skaningową mikroskopię elektronową, mikroskopię mikrofalową i wibrometrię laserową. Realizując prace badawcze zaprezentowano dwa rozwiązania aplikacyjne - grafen zawieszony nad mikrownęką jako barometr (przetwornik ciśnienia w komorze pomiarowej na częstotliwość rezonansową układu drgającego) oraz grafen przeniesiony na podłoże elastyczne jako tensometr (przetwornik wydłużenia struktury na rezystancję).
Keywords: grafenowe przetworniki nanoelektromechaniczne; grafen; skaningowa mikroskopia tunelowa; skaningowa potencjometria tunelowa; mikroskopia sił atomowych; spektroskopia Ramana; rezonatory; elektromechanika