Numeryczna analiza procesów cieplno-przepływowych w komorze roboczej maszyny spiralnej z uwzględnieniem wpływu przecieków wzdłużnych na współczynnik wnikania ciepła - Rak, Józef (Numerical analysis of a scroll machine working chamber thermal-flow processes including the influence of a flank leakage on the heat transfer coefficient, 2019)
Praca poszerza wiedzę na temat możliwości poprawy sprawności izotermicznej maszyn spiralnych, poprzez wymianę ciepła od gazu roboczego do łopatek maszyny. Identyfikacja zjawisk cieplno-przepływowych, które występują okresowo w komorach roboczych posłużyła do rewizji dotychczasowych metod wyznaczania współczynnika wnikania ciepła w maszynach spiralnych. Badania eksperymentalne na specjalnie zaprojektowanym stanowisku pozytywnie zweryfikowały wyniki obliczeń numerycznych. Zdobyta wiedza pozwala na prowadzenie dalszych prac nad projektowaniem wysokosprawnych maszyn spiralnych.
Keywords: sprężarki spiralne; CFD; łopatkowe maszyny objętościowe