Analiza zmienności cech użytkowych pszczół na przykładzie populacji A. m.m. Carnica Dobra w ujęciu programu ochrony zasobów genetycznych - Mirecka Adriana (Analysis of the variability of functional traits of bees on the example of A.m.m carnica Dobra population in terms of the genetic resources, 2019)
W badaniach własnych przeanalizowano 4 grupy cech pomiędzy sześcioma populacjami pszczół rasy kraińskiej linii Dobra zlokalizowanych na terenie naturalnej enklawy, gdzie dopuszcza się naturalne unasienianie oraz w stadzie zarodowym, gdzie praktykuje się sztuczną inseminację.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Apis mellifera carnica Dobra; hodowla zachowawcza; bioróżnorodność; zasoby genetyczne; zdolności adaptacyjne; zachowanie higieniczne; długowieczność; cechy morfologiczne