Cechy metryczne przewodu pokarmowego oraz efekty produkcyjne kurcząt rzeźnych żywionych mieszankami pełnoporcjowymi zawierającymi drożdże gorzelnicze i piwne - Możanowicz, Natalia; Król, Barbara; Słupczyńska, Maja; Hikawczuk, Tomasz (1984- ); Sierżant, Kamil (1985- ); Wilk, Martyna (Growth performance and gastrointestinal tract allometry of broiler chickens fed with complete feed mixtures including distiller’s and brewer’s yeast, 2018)
Celem badań było określenie wpływu drożdży gorzelniczych i piwnych podawanych w mieszankach pełnoporcjowych dla kurcząt rzeźnych na wybrane parametry przewodu pokarmowego oraz efekty produkcyjne. Badania przeprowadzono na 90 kurczętach rzeźnych rasy Hubbard odmiany białej, które w 28. dniu życia przydzielono do 5 grup żywieniowych. Czynnikiem różnicującym grupy żywieniowe był rodzaj i poziom drożdży zastosowanych w mieszance pełnoporcjowej typu finisher. Zwierzęta z grupy kontrolnej otrzymywały mieszankę bez dodatku drożdży, natomiast w grupach doświadczalnych zastosowano 2 i 4% udziału drożdży gorzelniczych (grupy II i III) oraz 2 i 4% udziału drożdży piwnych (grupy IV i V). Uzyskane wyniki wskazują, że kurczęta rzeźne otrzymujące w mieszance pełnoporcjowej drożdże, zarówno gorzelnicze, jak i browarniane, charakteryzowały się lepszymi (P≤0,05) wskaźnikami produkcyjnymi: przyrostami masy ciała, pobraniem paszy oraz współczynnikiem wykorzystania paszy na 1 kg przyrostu masy ciała niż ptaki z grupy kontrolnej. Nie stwierdzono istotnego wpływu dodatku drożdży na allometrię przewodu pokarmowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 542, s. 122-131
Keywords: drożdze gorzelnicze; drożdze piwne; brojlery; allometria przewodu pokarmowego; wskaźniki produkcyjne; distiller's yeast; brewer's yeast; broiler; digestive tract allometry; growth performance