Charakterystyka kosztów generowanych przez choroby alergiczne - Jasnowska- Małecka, Joanna; Wardaszka, Natalia (Characteristics of costs generated by allergic diseases, 2018)
Według Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej po 2025 r. ponad połowa Europejczyków będzie cierpiała wskutek co najmniej jednego rodzaju alergii. W Polsce z danych GUS na temat stanu zdrowia dzieci wynika, iż alergie i astma są na pierwszym miejscu wśród chorób przewlekłych. Choroby te dwa razy częściej dotykały młodzież zamieszkującą miasta niż tereny wiejskie. Choroby alergiczne znacznie obniżają jakość życia alergika i jego najbliższego otoczenia. Wpływają na rozwój osobowy, życie zawodowe czy sposób spędzania czasu wolnego. Celem artykułu było przybliżenie problemu kosztów generowanych przez choroby alergiczne w odniesieniu do gospodarstw domowych i budżetu państwa w świetle nielicznych artykułów podejmujących tę tematykę. Omówiono podział kosztów alergii na bezpośrednie, pośrednie i niematerialne. Wskazano implikacje dla sektora finansów publicznych. Konieczność identyfikacji i oszacowania kosztów alergii została wskazana w celu racjonalnego zarządzania przez systemy opieki zdrowotnej i sektor finansów publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 542, s. 46-57
Keywords: koszty bezpośrednie i pośrednie alergii; koszty niematerialne; jakość życia; finanse publiczne; direct and indirect costs of allergy; intangible costs; quality of life; public finance