Biosynteza kwasu pirogronowego i α-ketoglutarowego z substratów pochodzących z przetwórstwa rzepaku przez drożdże Yarrowia lipolytica - Cybulski Krzysztof (Biosynthesis of pyruvic and α-ketoglutaric acids using feedstocks from rapeseed processing by Yarrowia lipolytica yeast, 2019)
Celem badań w niniejszej pracy było opracowanie podstaw procesu biosyntezy kwasu pirogronowego (PA) i α-ketoglutarowego (KGA) przy użyciu drożdży Yarrowia lipolytica.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Yarrowia lipolytica; biosynteza; kwas pirogronowy; kwas α-ketoglutarowy; przetwórstwo rzepaku