Przemiany krajobrazu doliny rzeki Odry na przykładzie fragmentu Pradoliny Odry w rejonie Wrocławia - Wodzińska-Cader Dorota (The landscape changes of the Odra river valley based on a segment of the glacial Odra River valley in the area of Wrocław, 2019)
Praca doktorska podejmuje temat przemian krajobrazu w obrębie doliny rzeki Odry w rejonie Wrocławia (między 269 a 226 km biegu rzeki Odry). W pracy badawczej dokonano analiz w latach 1995-2015 oraz odniesiono się do źródeł kartograficznych z lat 30. i 40. XX wieku. Zakres badań obejmował delimitację obszaru na jednostki architektoniczno-krajobrazowe i ich identyfikację, analizy retrospektywne na podstawie odwzorowań kartograficznych i obrazów panoramicznych oraz analizę SUiKZP (studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: dolina rzeki Odry; przemiany krajobrazu; fotointerpretacyjna analiza retrospektywna; retrospektywna analiza panoramiczna