System organów kontroli nad rynkiem zamówień publicznych – potrzeba zmiany (uwagi de lege lata i de lege ferenda) - Tomaszewska, Katarzyna (System of supervisory authorities of public procurement market − need for a change (de lege lata and de lege ferenda comments), 2018)
Kontrolowanie jest niezbędnym elementem prawidłowego funkcjonowania państwa demokratycznego. Obejmuje swym zakresem działania rozmaitych podmiotów, ale jest również przeprowadzane przez zróżnicowane instytucje określane zbiorczo jako system organów kontroli. Pośród niniejszych podmiotów istotne znaczenie mają te, które czuwają nad prawidłowym dysponowaniem środkami publicznymi w obrębie udzielania zamówień publicznych. Określeniu kompetencji niniejszych podmiotów, a szczególnie uwidocznieniu pewnego rodzaju dysfunkcji w ich działalności oraz w obrębie prowadzonych postępowań kontrolnych poświęcone jest niniejsze opracowanie. Umożliwi ono sformułowanie stosownych wniosków obrazujących potrzebę zmian, potrzebę wzmocnienia systemu weryfikowania zamówień publicznych przy pomocy samodzielnego i niezależnego organu nadzoru w zakresie czynności związanych z udzielaniem zamówienia na realizację usługi, dostawy czy też roboty budowlanej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 288-310
Keywords: zamówienia publiczne; kontrola; nadzór; kontrolowanie; public procurement; control; supervision; controlling