Znaczenie wytycznych w kontekście publicznego nadzoru nad rynkiem zamówień publicznych - Odachowski, Jarosław (Significance of guidelines in the context of public oversight over the public procurement market, 2018)
W procesie wdrażania funduszy unijnych ważną rolę odgrywają postanowienia prawa powszechnie obowiązującego – obejmujące zarówno prawo UE, jak i prawo krajowe. O ile specyfika ich i znaczenie w zakresie problematyki funduszy unijnych nie budzi większych wątpliwości, o tyle zwrócić uwagę trzeba na specyficzne i typowe dla tej sfery regulacje prawne. Należą do nich wytyczne. Ich kształt prawny (w tym kwestia wiążącej mocy), zakres regulacji, jak też rola w systemie wdrażania środków unijnych budzi szereg wątpliwości prawnych. Przedmiotem niniejszych rozważań będzie problematyka wytycznych dotyczących zamówień publicznych – w kontekście publicznego nadzoru nad rynkiem zamówień publicznych. W rozpatrywanym zakresie kluczowe znaczenie będzie miało ustalenie charakteru prawnego, jak też roli, jaką odgrywają wytyczne w sferze prawidłowego realizowania zamówień publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 267-287
Keywords: wytyczne; publiczny nadzór; zamówienia publiczne; rynek zamówień publicznych; fundusze unijne; guidelines; public oversight; public procurement; public procurement market; UE funds