Możliwość zastosowania przepisów o wadach oświadczenia woli do umów zawartych w trybie zamówień publicznych - Królikowski, Mateusz (Applicability of the provisions of Polish Civil Code on defects in declaration of intent to the contracts concluded in accordance with public procurement rules, 2018)
Artykuł dotyczy możliwości zastosowania przepisów o wadach oświadczenia woli do umów zawieranych w trybie zamówień publicznych. Autor omawia problematykę czynności prawnej (umowy) dokonywanej z wykorzystaniem mechanizmów zawierających elementy administracyjne. Stawia pytanie o skuteczność czynności prawnej dokonanej pod wpływem wady oświadczenia woli. Przyjmuje, że podstawy wadliwości czynności prawnych przewidziane w kodeksie cywilnym mogą mieć również niekiedy zastosowanie do umów zawartych w trybie zamówień publicznych. Omawia poszczególne wady (w tym między innymi błąd), konfrontując przepisy o wadach oświadczenia woli z regulacjami o charakterze administracyjnym. Artykuł dotyka również kwestii praktycznej doniosłości regulacji wad oświadczenia woli w zakresie umów zawieranych w ramach zamówień publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 216-228
Keywords: wady oświadczenia woli; błąd; zamówienia publiczne; defects in declaration of intent; mistakes; public procurement