Pozacenowe kryteria oceny ofert w systemie zamówień publicznych. W kierunku najkorzystniejszej ekonomicznie oferty - Bobowski, Sebastian; Gola, Jan (Non-price criteria for the evaluation of offers in the public procurement system. Towards the most economically advantageous offer, 2018)
Artykuł dotyczy doboru kryteriów oceny ofert w polskim systemie zamówień publicznych. Instytucja doboru odpowiednich czynników realizacji umowy zamówieniowej pełni istotną funkcję w wydatkowaniu środków publicznych. W opracowaniu wskazano m.in. na obowiązek zamawiającego dotyczący formułowania adekwatnych i proporcjonalnych wymagań w stosunku do wykonawców w celu realizacji jednej z podstawowych swoistych zasad prawa gospodarczego publicznego – zasady prawidłowego gospodarowania mieniem publicznym. Szczególny nacisk w artykule położono na pozacenowe kryteria oceny ofert, a także ich funkcję w społecznej gospodarce rynkowej. Dokonano także analizy ekonomicznej kryteriów oceny ofert oraz scharakteryzowano dwuetapowy proces oceny (ocena techniczna i finansowa), który jest często wykorzystywany przy ocenie ofert najkorzystniejszych ekonomicznie. Zwrócono także uwagę na stosowanie rankingu, uwzględniającego zagregowane oceny wynikające z przypisanych wag w relacji do oferowanej ceny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 540, s. 32-41
Keywords: kryteria oceny ofert; prawo zamówień publicznych; analiza ekonomiczna; criteria for the evaluation of offers; public procurement law; economic analysis