Aktywność na rynku pracy oraz plany zawodowe młodzieży kończącej szkoły wyższe - Kubów, Adam; Sipurzyńska-Rudnicka, Katarzyna (Activity on the labor market and career plans of youth ending high schools, 2018)
Zasadniczym przedmiotem opracowania jest analiza postaw i zachowań reprezentowanych na rynku pracy przez młodzież kończącą szkoły wyższe. Autorzy omawiają aktywność zarobkową studentów oraz zadeklarowane przez nich plany zawodowe po zakończeniu studiów. Głównym źródłem informacji na ten temat były wyniki własnych badań ankietowych, przeprowadzonych wśród studentów ostatniego roku studiów stacjonarnych drugiego stopnia w wybranych szkołach wyższych ośrodków akademickich Wrocławia, Opola i Katowic. Tłem do omówienia i skomentowania wyników tych badań jest przeprowadzona przez autorów charakterystyka dotychczasowej sytuacji osób z wykształceniem wyższym na polskim rynku pracy oraz jej złożonych uwarunkowań. Z przeprowadzonych badań wynika m.in., że studenci często łączą naukę z pracą zawodową, a także dysponują praktycznym doświadczeniem zawodowym oraz orientują się w realiach rynku pracy
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 2 (10), s. 91-113
Keywords: polski rynek pracy; absolwenci szkół wyższych; Polish labour market; graduates of higher education