Ocena kompetencji ekspertów w zakresie identyfikacji inteligentnej specjalizacji regionu - Poradowska, Konstancja (Evaluation of competences of experts in the field of identification of smart specialization of the region, 2018)
Celem głównym artykułu jest wskazanie sposobu ilościowej oceny kompetencji wybranej grupy ekspertów względem problemu identyfikacji inteligentnej specjalizacji regionu. W efekcie zaprezentowano sposób obliczania miary kompetencji eksperta, uwzględniającej jego wiedzę i kwalifikacje z zakresu rozwiązywanego problemu oraz samoocenę. Określenie miar kompetencji ekspertów ma umożliwić nadanie wag formułowanym przez nich opiniom i tym samym zwiększyć precyzję budowanych na tej podstawie prognoz
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 2 (10), s. 78-90
Keywords: prognozy ekspertów; kompetencje ekspertów; foresight; inteligentna specjalizacja; expert forecast; expert competences; smart specialization