Zróżnicowanie jakości życia seniorów krajów Unii Europejskiej w latach 2003–2016 - Wolańska, Wioletta (Differentiation in seniors’ quality of life in the countries of the European Union in the years 2003–2016, 2018)
Celem artykułu była ocena zróżnicowania jakości życia seniorów krajów Unii Europejskiej w latach 2003–2016. Do badania jakości życia zastosowano podejście subiektywne. Dokonano również analizy zróżnicowania trzech najważniejszych, w świetle subiektywnych opinii, aspektów jakości życia: zdrowia, życia rodzinnego oraz sytuacji finansowej gospodarstw domowych seniorów. Dane do analizy pochodziły z badania: European Quality of Life Surveys (EQLS) realizowanego przez European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound) w latach 2003, 2007, 2012 i 2016. Wykazano, że jakość życia seniorów krajów „starej 15” jest zdecydowanie lepsza od jakości życia osób starszych mieszkańców nowo przyjętych państw, w tym Polski. Największe dysproporcje pomiędzy europejskimi seniorami są widoczne w przypadku oceny sytuacji finansowej, ale dotyczą również zdrowia i życia rodzinnego, na niekorzyść seniorów nowo przyjętych państw
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 2 (10), s. 52-63
Keywords: jakość życia; starzenie; procesy demograficzne; potrzeby; quality of life; aging; demographic processes; needs