Ocena Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007–2013 - Szabela-Pasierbińska, Ewa (Assessment of the Operational Programme Development of Eastern Poland 2007–2013, 2018)
Celem artykułu była ocena efektów działań podjętych w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007–2013 w województwach Polski Wschodniej w dziedzinie edukacji i rozwoju. W badaniach posłużono się metodami taksonomicznymi – przeprowadzono analizę skupień oraz wyznaczono miarę syntetyczną, jaką był wskaźnik względnego poziomu rozwoju (BZW) dla lat 2007 (początek Programu) oraz 2014 (po zakończeniu Programu). W obu podejściach wykorzystano wskaźniki ładu społecznego dotyczące dziedziny edukacji i rozwoju. Wyniki przeprowadzonych badań pokazały, że Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej 2007–2013 nie przyniósł istotnych zmian w badanej dziedzinie – województwa Polski Wschodniej (oprócz lubelskiego) w 2014 r. nadal zajmowały ostatnie miejsca w Polsce, zaobserwowano nawet pogorszenie ich sytuacji w stosunku do 2007 r.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 2 (10), s. 39-51
Keywords: Polska Wschodnia; kapitał ludzki; ład społeczny; analiza wielowymiarowa; eastern Poland; human capital; social order; multivariate analysis