Wykorzystanie oceny poubojowej zmian patologicznych w płucach w szacowaniu statusu zdrowotnego świń - Kuberka, Zbigniew (The use of post-morten assessment of pathological changes in the lungs in estimation of pigs’ health status, 2019)
Celem badań było określenie praktyczniej przydatności analizy zmian poubojowych w płucach w ocenie stanu zdrowia tuczników oraz efektywności zarządzania stadem.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: tuczniki; ocena punktowa płuc; infekcje układu oddechowego; Mycoplasma hyopneumoniae; Actinobacillus pleuropneumoniae; PRRSV; SIV