Obciążenia płaskich den i podatnych walcowych płaszczy silosów stalowych od składowanych materiałów sypkich - Kuśnierek, Mateusz (Politechnika Wrocławska, 2019)
Stalowe silosy z blach falistych o nieużebrowanych walcowych płaszczach są często wykorzystywane do składowania materiałów sypkich, zwłaszcza pochodzenia rolniczego. Tego typu konstrukcje charakteryzują się dużą podatnością południkową płaszcza, która wpływa na rozdział obciążenia, zarówno pionowego jak i poziomego, pochodzącego od ciężaru składowanego ośrodka, na płaszcz i dno silosu. W miarę wzrostu podatności południkowej (spadku sztywności) płaszcza maleje obciążenie samego płaszcza rośnie natomiast obciążenie dna silosu. Z drugiej strony wzrost podatności południkowej powoduje znaczny wzrost parcia poziomego na płaszcz silosu. W obecnych normatywach i literaturze naukowej wpływ podatności południkowej na rozkład obciążenia nie jest jeszcze uwzględniany. Pomimo, że zjawisko jest już w pewnym stopniu znane, nie dokonano do tej pory próby opracowania analitycznej metody pozwalającej wyznaczyć południkowe obciążenie płaszczy silosów, które determinuje jego wytężenie i ma istotne znaczenie w ocenie bezpieczeństwa eksploatacji silosów
Keywords: obciążenia silosu; silos stalowy; podatność płaszcza