Wpływ warunków akustycznych na parametry pracy termoakustycznego silnika Stirlinga - Ruziewicz, Adam (Influence of acoustic conditions on the operation parametrs of the thermoacoustic Stirling engine, 2019)
Do rozwijanych w ostatnim czasie technologii energetyki niekonwencjonalnej można zaliczyć termoakustykę. W urządzeniach termoakustycznych następuje bezpośrednia konwersja energii cieplnej w akustyczna, która jest jedna z form energii mechanicznej.Przy zastosowaniu przetwornika elektroakustycznego może być ona przetworzona na bardziej użyteczna energie elektryczna. Może ona również posłużyć bezpośrednio do zasilania termoakustycznej chłodziarki lub pompy ciepła. Podstawowa zaleta urządzeń termoakustycznych jest niska różnica temperatury wymagana do ich startu i pracy. Ostatnie badania wskazują, że do zasilania tych urządzeń wystarczy źródło ciepła o temperaturze rzędu 100-200° C. Stwarza to możliwość wykorzystania technologii termoakustyki do odzysku ciepła z niskotemperaturowych źródeł odpadowych. Najnowsze badania i realizacje prototypów urządzeń termoakustycznych ukierunkowane są na ich zastosowanie właśnie w tym obszarze
Keywords: termoakustyka jednosekcyjny; jednosekcyjny silnik; zapętlony rezonator λ; obieg Stirlinga