Space-time analysis and modelling of urban precipitation field - Siekanowicz, Katarzyna (Przestrzenno-czasowa analiza i modelowanie miejskiego pola opadowego, 2019)
W pracy przeprowadzono analizę i modelowanie warszawskiego pola opadowego. Zasadnicznym materiałem badawczym były sekwencje zobrazowań radarowych pochodzące z systemu POLRAD. Przeprowadzono studia nad właściwościami multifraktalnymi wybranych najbardziej intensywnych zdarzeń opadowych, a następnie dokonano adaptacji do lokalnych warunków modelu STRAIN, umożliwiającego generowanie syntetycznych struktur opadowych metodą trójwymiarowej kaskady losowej
Keywords: weather radar; precipitation field; urban hydrology; downscaling; 3-D random cascade; radar meteorologiczny; pole opadowe; hydrologia miejska