Stabilizacja związków flawonoidowych metodą suszenia rozpyłowego z nośnikiem - Wyspiańska, Dorota (Stabilization of flavonoid compounds by spray drying with a carrier, 2019)
Celem niniejszej pracy było otrzymanie ekstraktów procyjanidyn z kory głogu oraz izoflawonów z ziarna soi, a także usprawnienie metody suszenia rozpyłowego dla poszczególnych grup związków poprzez optymalizację parametrów suszenia i dodatku nośnika w skali laboratoryjnej. Stabilność otrzymanych mikrokapsułek procyjanidyn i izoflawonów oceniono w trakcie przechowywania produktów żywnościowych (napoje izotoniczne, jogurty) wzbogaconych w wyżej wymienione mikrokapsułkowane ekstrakty.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: suszenie rozpyłowe; procyjanidyny; izoflawony; maltodekstryna; inulina