Zastosowanie suszenia rozpyłowego do stabilizacji antocyjanów - Mizgier-Gralińska, Paulina (The application of spray drying to stabilization of anthocyanins, 2019)
Celem niniejszej pracy było pozyskanie ekstraktów antocyjanów acylowanych i nieacylowanych z wybranych owoców i warzyw, a następnie opracowanie i zoptymalizowanie parametrów procesu suszenia rozpyłowego ekstraktów antocyjanowych z wybranymi nośnikami (maltodekstryna, inulina). W pracy podjęto również próbę oceny stabilności mikrokapsułkowanych antocyjanów podczas przechowywania wybranych produktów żywnościowych (napoje truskawkowe, jogurty).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: antocyjany; antocyjany acylowane; mikroenkapsulacja; maltodekstryna; inulina