Teoria sygnalizacji w polityce dywidend na przykładzie spółek notowanych na NewConnect - Żyła, Martyna (Signalling theory of dividends based on the example of NewConnect companies, 2018)
Zgodnie z teorią sygnalizacji dywidendy mogą być dodatkowym sposobem na komunikowanie się spółki z inwestorami i przekazywanie im określonych informacji przez zarząd. Celem pracy jest sprawdzenie, czy za pomocą zmian w polityce wypłaty dywidend spółki notowane na rynku o wysokim poziomie asymetrii informacji − takim, którego przykładem jest alternatywny rynek akcji NewConnect, sygnalizują zmianę wyników i cen akcji. W konsekwencji dywidendy mogą być sposobem na ograniczanie kosztów agencji przez zarząd spółki. Początkowa próba wykorzystana w badaniach składała się ze wszystkich spółek, które były notowane na NewConnect w latach 2007-2015, z czego wyłoniono spółki regularnie wypłacające dywidendy. Jako regularną wypłatę dywidendy przyjęto płatności dokonywane przez minimum 5 lat z rzędu, jednak dozwolone było zawieszenie płatności na maksymalnie jeden rok
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 4 (20), s. 100-117
Keywords: hipotez sygnalizacji; NewConnect; polityka dywidend; signalling hypothesis; payout policy