Zagadnienie ładu przestrzennego i jego percepcja - Rogatka, Krzysztof; Starczewski, Tomasz; Dąbrowski, Leszek; Smoliński, Paweł (The issue of spatial order and its perception, 2018)
Artykuł prezentuje problematykę dotyczącą ładu przestrzennego toruńskiej starówki, analizowanego przez pryzmat opinii mieszkańców miasta. Przedmiotowe zagadnienie zostało odniesione do kwestii nowego urbanizmu, będąc jego integralnym składnikiem. Ład przestrzenny, jako istotny element wpływający na funkcjonowanie miasta, postrzegany jest różnie przez poszczególne grupy wiekowe, które jednak zgodnie twierdzą, że odgrywa on ważną rolę w mieście, ponieważ buduje jego klimat i jest gwarantem dobrej jakości życia. Z przeprowadzonych badań wynika, że Stare Miasto w Toruniu jest enklawą ładu przestrzennego i w ten sposób postrzegane jest przez mieszkańców – użytkowników przestrzeni. Zespół Staromiejski w Toruniu jest przykładem realizacji idei nowego urbanizmu, która łączy kompleksowo uwarunkowania przestrzenne z oczekiwaniami mieszkańców
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 4 (20), s. 63-73
Keywords: ład przestrzenny; percepcja; planowanie przestrzenne; nowy urbanizm; spatial order; perception; spatial planning; new urbanism