Działalność inwestycyjna Azjatyckiego Banku Inwestycji Infrastrukturalnych - Zaremba, Michał (Investment activity of Asian Infrastructure Investment Bank, 2018)
Działający od 2016 roku Azjatycki Bank Inwestycji Infrastrukturalnych (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB) od początku wzbudza dyskusje zarówno wśród badaczy, jak i decydentów. O potencjale instytucji świadczy fakt, że w ciągu dwóch lat swego funkcjonowania stała się prawdziwie międzynarodową instytucją, skupiającą ponad połowę członków UE, znaczną część krajów OECD i coraz liczniejsze grono krajów rozwijających się. Ponadto trzy najważniejsze agencje ratingowe – Moody’s, S&P oraz Fitch − przyznały bankowi najwyższy rating. Z jednej strony podkreśla się, że AIIB może zapewnić wsparcie kapitałowe krajom rozwijającym się, z drugiej pojawiają się obawy co do dominacji Chin, które mogą wykorzystać bank do realizacji własnych interesów politycznych i gospodarczych. Artykuł jest próbą analizy działalności inwestycyjnej Azjatyckiego Banku Inwestycji Infrastrukturalnych od momentu jego powstania
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 4 (20), s. 36-49
Keywords: AIIB; gospodarka Chin; Chiny; instytucje międzynarodowe; instytucje na rzecz rozwoju; China's economy; international institutions; developmnetal institutions