Nowy Jedwabny Szlak a relacje polsko-chińskie - Bartosiewicz, Aleksandra; Szterlik, Paulina (Belt and Road Initiative vs. Sino-Polish relations, 2018)
Relacje polsko-chińskie mogą zostać uznane za burzliwe. Początek lat 90. XX w. był czasem stagnacji, charakteryzującym się wzajemnym brakiem zainteresowania sobą rozpatrywanych państw. Wraz z upływem czasu wyraźne stało się polepszenie stosunków oraz chęć nawiązania współpracy, a prezentowana od 2012 r. chińska strategia światowej ekspansji przyczyniła się do utrzymania poprawnych relacji międzypaństwowych między Państwem Środka a krajami Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Polski. Zaprezentowana w 2013 r. idea Nowego Jedwabnego Szlaku (NJS), którego nazwa oraz założenia są bezpośrednim odniesieniem do dawnego szlaku handlowego łączącego Chiny z Europą oraz Bliskim Wschodem, stanowi szansę dla Polski na wzmożenie wymiany handlowej z Chinami. Sieć połączeń, postulowana w ramach NJS, uwzględnia Polskę jako kraj kluczowy podczas tworzenia najkrótszego połączenia lądowego między Chinami a Europą Zachodnią. Dogodna lokalizacja Polski predestynuje ją do bycia aktywnym uczestnikiem inicjatywy oraz swoistym hubem przeładunkowym dla NJS. Prezentowany artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytania dotyczące szans oraz zagrożeń wynikających z uczestnictwa Polski w NJS oraz oszacowania dalszych perspektyw rozwoju tego przedsięwzięcia
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 4 (20), s. 7-21
Keywords: relacje polsko-chińskie; Nowy Jedwabny Szlak; Jeden Pas – Jedna Droga; Jeden Szlak; Sino-Polish relations; Belt and Road Initiative; New Silk Road